Allmänt

Att bli med Guldhamster.

2014-11-30 21:24 #0 av: ho0mii3z

Här har ni en 25 årig kvinna med två barn. Vi har alltid haft Marsvin, men efter sista marsvinrt gick bort med sin bror 9 år gammla. Kände jag att jag inte klarar att ha fler marsvin.

I ett år nu har jag saknat en gnagarvän. Och fick idén om en Guldhamster.
jag kommer läsa alla era artiklar. Och följa era trådar här.
Jag har bestämt mig för att bli med hamster till Dec/Jan.
Och behöver alla råd ni har!

Anmäl
2014-11-30 21:46 #1 av: [MikaelaR]

Hej vad kul att du vill skaffa guldhamster det är ju en lite mindre vän. Och jag förstår också om du inte klarar av att ha fler marsvin guldhamstrar är ju lite  mer lättskötta gällande bur vård osv.

Har du några specifika frågor?

jag tänkte iallafall säga mitt personliga tänk och råd kring att skaffa en guldis. Vad för burar som är bra enligt mig är Dunaburar akvarium hemmabyggen samlalådor vad vill du ha för bur av det som finns på marknaden har du tänkt på det? gallerburar brukar man inte rekomendera. Hamstern ska ha underlag i sin bur vad för underlag är bra? jag rekomenderar inte kutterspån pågrund av hälsorisker det finns flertal bra underlag typ hampaströ och carefresh toalätt är också ok men då får hamstern svårt att gräva sen är det ganska hårt gällande utfodring så är det bästa att blanda eget finns ett recept på shf:

Guldhamsterblandning passande ungar, underviktiga eller aktiva vuxna då den har något för hög fetthalt. Kalciumhalten är något låg, och därför bör detta foder kompleteras med någon mejeriprodukt i veckan, tex en mager ostbit.

Innehåll:

800 g Verse Lagas Hamster Crispy Muesli

250g Undulatfrömix

300g torrfoder hund

250g axa grynblandning

50g torkade örter/klippt ängshö (frivilligt!)

Annars så kan du köpa en färdig fröblandning eller bra "hamsterpellets" dem pellets jag länkar här har också protein i sig vilket är bra här har du två märken jag tycker är ok: http://www.grizzlyzoo.se/hamsterfoder-Versele-Laga/hamster-complete-500g/ (Pellets) och http://www.zoo.se/crispy-muesli-hamsters-co-versele-laga-hamsterfoder-1-kg.html (fröblandning) komplettera gärna med färska grönsaker osv.

Tänker du köpa din guldhamster från uppfödare eller djuraffär jag rekomenderar starkt en uppfödare! :) 

Kom ihåg att hamstervadd är farligt för hamstrar så kör på rivet toapapper. Ha också något gnagbart åt hamstern i buren typ knäckebröd tuggben för hundar(med ok ingredienser) eller pinnar/kvistar. 

Anmäl
2014-11-30 22:25 #2 av: LillyAmanda

Vill bara inflika med att ta pinnar från lövträd (ej ek då de är terpentin i) Och lägg dom i frysen eller ugnen så det inte är ohyra på.
Tänk även på att djuraffärshamstrar kan bära på papova. Så rekommenderar också :)

//Amanda och hamstrarna

Medarbetare på guldhamster och dvärghamster.ifokus.

Anmäl
2014-11-30 22:30 #3 av: [MikaelaR]

Finns också pinnar/kvistar att köpa från djuraffär om man inte hittar några bra.

Anmäl
2014-12-01 18:11 #4 av: ho0mii3z

Men gud! Allt detta är ju tokbra råd!

#1 gallerbur är absolut inget jag är intresserad av. Men har frågor kring hemma bygge, eventuellt samla låda. Läste en artikel här om att man ska borde ha lock med galler för de utklippta hålen man gör,
men blir inte det väldigt instängt för lilla hamstern ?
Har även sett plzstburar med plastglas och gångar, dom verkar roliga. Men finns det risk för att hamstern fastnar i rören?

Har en budget på 1200-1500kr till att köpa bur och inredning.
Bör jag utöka den?

Anmäl
2014-12-01 18:46 #5 av: [MikaelaR]

#4 Samla låda är bra för många typ denna storleken helst: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/90102971/ du kan göra massa lufthål genom locket eller så kan du ta någon form av hönsnät/fyrkantsnät eller liknande och sätta för taket jag skulle rekommendera att du tar något form av nät istället för att ha på locket med hål i det är mycket bättre ventilation utan locket. Om du vill göra ett hemmabygge så är ju en populär variant Ikea Detolf jag kan tyvärr inte svara på hur man gör med den buren/hemmabygget men jag vet att någon annan här på forumet har det och säkert flera andra så hoppas någon kan kommentera om det :)

Här länkar jag lite burar som är bra; http://www.zoozoo.com/sv/ecom/product/ferplast-duna-multy-medium-104431001

http://www.zoozoo.com/sv/ecom/product/ferplast-duna-multy-maxi-104432001

Duna fun burarna har rör och dem kan vara ok speciellt i dem större storlekarna :)

Din budget är ju bra. Tänk på att hus och så kan du lika gärna göra av kartong eller en kruka sandbad kan vara ett Gb glasspaket det är det bästa enligt mig för då har dem svårt att skvätta ut det i hela buren + det är mycket plats för sand. Du kan göra leksaker/tillbehör av toarullar länkar ett inlägg med en video: http://guldhamster.ifokus.se/discussions/54561934ce12c43ffe002576-toarullar-leksakertillbehor-video

Anmäl
2014-12-02 20:04 #6 av: Evovva

Jag älskar min stora gallerbur egentligen. Men har man gnagande hamstrar som jag haft är det inte bra. Har även haft duna bur men det blir samma sak där kommer dom åt gallret så gnager dom och klättrar. Så jag har köpt akvarium till båda. Brukar finnas billiga på blocket eller här på ifocus. Mina är extremt stora på ca 200-300 l. Har inget galler då jag inte har leksaker som är höga att dom kan klättra ur.  Funderar på att dela det största md en glasskiva i mitten och ha båda hamstrarna i samma akvarium men ändå var för sig.

Anmäl
2014-12-03 13:59 #7 av: Mirre395

Om man vill satsa på hemmabygge och vill ha en stor och öppen bur är denna kanske något för er?:

Anmäl
2014-12-03 17:02 #8 av: Fiona1234

Samla lådor rekommenderar jag inte. Däremot tror jag en duna fun large bur skulle passa dig perfekt om du vill ha en typ av plastbur med bra ventilation samt rör Tummen upp Kostar runt 1000kr så har du en budget på 1500kr till en början så blir det kanon enligt mig- drömburen också Skämtar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.