Etiketterartikelburinredningtillbehör
Läst 13436 ggr
Tipsi3
2014-11-16, 20:40

Bur

När det är dags att köpa bur åt sin guldhamster hamnar man ofta i svåra val, det finns många olika burar, men vilken är bäst för din guldhamster? Här berättar jag lite om några olika burmodeller, för att göra valet lättare!

Alla bilder som används i artikeln har jag själv fotat eller lånat av andra med tillåtelse utav dem.

Akvarium och terrarium

Akvarium. Foto: Sofia A

Terrarium. Foto: Anna T

Man kan med fördel göra om ett större akvarium till en hamsterbur. De kostar en del som nya, men man kan fynda ett begagnat för en billig peng. Sedan gör man ganska enkelt ett lock med något typ av nät och t. ex en träram, men är akvariet tillräckligt högt är inte ett lock nödvändigt! 

 Akvarium finns i många stora och låga modeller med mycket bottenyta, det är ingen risk att hamstern smiter om man har ett lock eller alternativt höga kanter på akvariet och det är enkelt att rengöra och skura ur ett akvarium. Akvarium är fina och snygga att se på, man har bra uppsikt över hamstern då glaset är genomskinligt, inget spån kan skvätta ur, det finns inga våningar och därför ingen risk för högt fall.                                                                                           Dock så kan vissa hamstrar bli stressade av att se ut och inte kunna ta sig framåt då glaset hindrar dem, de tar upp mycket plats, ett tungt akvarium är ofta svårt att rengöra och jobbigt att bära. Om man vill ha ett nytt akvarium är de ofta väldigt dyra, och när man ska ta upp sin hamster kommer man uppifrån vilken stressar många hamstrar.

Terrarium är akvarium-liknande burar, fast med tak, en lufthål-strimma och någon typ av öppning/dörr.  Man kan även hitta terrarium billigare begagnat.

Terrarium är, liksom akvarium, rymningssäkra då de är tillverkade av glas, fina och snygga att se på, man har bra med uppsikt över sin hamster, man kan komma från sidan när man tar upp sin hamster vilket minskar stressnivån, inget spån kan skvätta ur och de finns i många stora storlekar. De är lätta att skura ur och lätta att rengöra, vilket underlättar om hamstern har kissat osv som annars kan lämna fläckar efter sig. Man kan även fynda billiga terrarium begagnat.

Dock så är vissa terrarium höga vilket inte är bra då guldhamstrar inte har någon höjdkänsla och skadar sig lätt om de hoppar från höga höjder, vissa terrarium har inte tillräckligt med lufthål och det blir dålig ventilation, de är väldigt dyra som nya och de tar upp mycket plats på en hylla/liknande. Tunga terrarium är svåra att bära och kan därför vara krångliga att rengöra om man rengör buren i t. ex duschen.

Dunabur

Duna fun. Foto: Sofia S

Duna medium. (Med avtaget lock) Foto: Mikaela R

Mini duna. Foto: Sofia A

Märket ferplast tillverkar två olika typer av dunaburar, den ena typen är de "vanliga" dunaburarna. De finns i 3 olika storlekar, och de består av en över- och underdel i plast med ett gallertak, den minsta modellen miniduna har även ett våningsplan.

Dunaburar finns i stora storlekar vilket uppskattas, de är låga med mer bottenyta, de är smidiga att städa då de två olika delarna går att sära på varandra, man kan fynda de billigt begagnat, inget spån skvätter ur, de har ett hål för vattenflaska vilket är bra om man använder det, alla modeller är lätta att bära, och locken är stora och släpper in mycket luft.

Dock så tenderar många guldhamstrar att bita på och klättra på gallertaket, de är ganska dyra, det går bara att om hamstern kissar så lämnar det fläckar i plasten, de större modellerna tar upp mycket plats, och hamstern kan gnaga på hålet för vattenflaskan och ibland genom det ta sig ur buren.

Den andra typen av bur är duna fun, de har också som de vanliga dunaburarna en över- och underdel i plast med gallertak, men de har även en gallerdel mellan över- och underdelen, ett plaströr som hamstern kan krypa i på den och två våningar. De finns i två olika storlekar, en större och en mindre.

Dunaburarna är bra i och med att det är roligt för hamstern att utforska, det är smidigt med våningar då man kan ha vattenskålar etc där och undvika spån kan skvätter i dem. De finns i en stor modell, de har ett hål för vattenflaskan och även den lilla modellen är ganska rymlig. De är även fina, fast det är ju å ena sidan en smaksak! Våningsplanen är stora och minimerar risken att guldhamstern skadar sig om de skulle hoppa, utan den hamnar istället på det ena hyllplanet. De är ganska lätta att städa då de olika delarna går att sära på varandra, och om man inte vill ha röret kvar kan man ta bort det och köpa stopp-delar för plaströr. Man kan även fynda duna fun burar billigt begagnat.

Dock så finns det galler att gnaga på, vilket inte är bra, och vissa hamstrar kan bli beroende av det, hamstern kan gnaga på hålet för vattenflaskan, modellerna är väldigt dyra, om hamstern kissar så lämnar det fläckar i plasten och de tar upp mycket plats.

Gallerbur

Gallerbur. Foto: Linnea O

Gallerburar finns i många olika storlekar och modeller, vissa bättre än andra. Gallerbur är inte en lika omtyckt typ av bur bland kunniga, men om man vill ha en gallerbur går det att hitta bra modeller. En gallerbur består av en botten i plast och en överdel i galler.

Gallerburar finns att köpa i låga och stora modeller, de ser bra ut, de är oftast inte så dyra, de väger sällan mycket och är därför lätta att rengöra och flytta på, det finns Hjul och annan Inredning som man ska sätta fast i galler så de har bra "förutsättningar" att bli inredda bra och det är bra luftventilation.

Dock så är de inte bra då vissa hamstrar kan bli gallergnagare och klättrar på gallret, modellerna är ofta för höga eller för små vilket inte är bra för din hamster, hamstern kan skada sig i gallret och gallret kan i värsta fall rosta vilket är farligt om hamstern får i sig det.

SAMLA låda

SAMLA låda. Foto: Tindra S

SAMLA bur. Foto: Sofia A

Plastlådan ifrån IKEA som rymmer 130 l är en lämplig bur för en  guldhamster, och om man köper med locket till så kan man använda det om man sågar ut hål, är hålet stort så kan man sätta dit något typ av nät.

SAMLA lådorna är väldigt billiga, en budget-bur (😉),  inget spån kan skvätta ur, plasten är lite grumlig som man kan se på bilderna men man har trots det bra uppsyn över hamstern, de är stora och rymliga med mycket bottenyta, de är rymningssäkra om man har lock eller alternativt låg Inredning om man inte vill ha lock. De är även bra på det sättet att det är en bra bur till en hona med kull, den har mycket utrymme. De är lätta att inreda, enkla att rengöra och hamstern får mycket yta att springa på.

Dock så kan hamstern i "sällsynta fall" hitta ett sätt att gnaga på plasten, så håll koll. De tar upp mycket plats, de är ganska klumpiga att rengöra, om man vill ha hyllplan eller Inredning högre upp är det ganska svårt att hitta Inredning som passar.

Vitrinskåp

Vitrinskåp. Foto: Mirre395

På IKEA kan man köpa ett vitrinskåp och med fördel göra om det till en bur, man tar bort hyllorna och dörren, täpper för hålet för lampan och lägger det ner. Lock görs enkelt utav t. ex träramar och någon typ av nät.

Vitrinskåp är stora och bra med mycket bottenyta, man får mycket yta att inreda med roliga leksaker, inget spån kan skvätta ut, det är fint och snyggt att se på, lätt att skura ur och rengöra, det finns inget att gnaga på, man kan fynda billigt begagnat. Två sidor är av trä och skymda, så det är inte genomskinligt hela vägen vilket minskar stressnivån.

Dock så är det väldigt klumpigt och tungt, så när man tvättar den är det att föredra om man tvättar med tvättrasa eller liknande. Det kan vara ganska knepigt att bygga lock, ta bort dörr och så vidare, men det underlättar om man är två. Det får inte plats överallt, så det kan vara svårt att hitta en bra plats att ha det på.

Hemmabygge

Hemmabygge utav IKEA hylla. Foto: hamsterida

Hemmabygge. Foto: Hamsterby

Om man har lite fantasi kan man göra ett så kallat hemmabygge, det gäller bara att vara händig! På olika hemsidor/affärer kan man hitta glas, nät och annat för bygget. Man kan antingen börja från grunden med exempelvis glas eller trä, eller så kan man använda en hylla eller liknande som grund och lägga till saker. Det kan ibland underlätta om man är två som hjälps åt, så ett tips är att kolla om det finns någon förstärkning att inkalla..!

Hoppas att denna artikel underlättar ditt val av bur, kommentera gärna om det är något ni har att säga om artikeln eller något ni tycker att jag ska tillägga!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tack Sofia, Mikaela, Linnea, Anna, Mirre395, hamsterida och Hamsterby för att jag fick låna era bilder på era burar! 🙂

-Tindra

Medarbetare på guldhamster.ifokus

Med Vänlig Hälsning Tindra

Medarbetare på guldhamster.ifokus

-Toulouse Cola Fanuel-

[MikaelaR]
2014-11-16, 21:00
#1

Tack för en bra artikel som många kommer lära sig mycket av :)

Fiona1234
2014-11-16, 21:00
#2

👍

           // Med vänlig hälsning, Sofia ,Vädersjö's hamsteruppfödning

            Medarbetare på Guldhamster iFokus och Hamster iFokus

Tipsi3
2014-11-17, 07:35
#3

#1 Tack Mikaela, och tack för lånet av bilden! 🙂

#1 😃, tack för att jag fick låna bilderna! 🙂

Med Vänlig Hälsning Tindra

Medarbetare på guldhamster.ifokus

-Toulouse Cola Fanuel-

Elinim
2014-11-17, 09:34
#4

Superbra artikel! 👍

Tipsi3
2014-11-18, 11:41
#5

Tack! :D

Så, nu finns även bild på terrarium! :)

Med Vänlig Hälsning Tindra

Medarbetare på guldhamster.ifokus

-Toulouse Cola Fanuel-

Mirre395
2014-11-18, 19:32
#6

Jättebra artikel!:)

Tipsi3
2014-11-19, 17:20
#7

Tack! :)

Med Vänlig Hälsning Tindra

Medarbetare på guldhamster.ifokus

-Toulouse Cola Fanuel-

Tipsi3
2014-11-24, 18:20
#8

Puttar upp, kommer ju nya hamsterägare titt som tätt :)

Med Vänlig Hälsning Tindra

Medarbetare på guldhamster.ifokus

-Toulouse Cola Fanuel-

Mirre395
2015-03-18, 18:42
#9

putt;)

crimson
2015-04-02, 12:21
#10

Är just nu i hamstertankar, denna sida var jättebra! Tack så mycket för bra info! :D Puttar upp den så fler som sitter i liknande sits kan se :D

"Time flies like an arrow, and fruit flies like a banana"

Tipsi3
2015-04-04, 13:26
#11

#10 Vad kul att du uppskattade artikeln! :)

Med Vänlig Hälsning Tindra

Medarbetare på guldhamster.ifokus

-Toulouse Cola Fanuel-

Juliastrom
2015-04-08, 19:44
#12

Hur fäster ni fast ett hönsnät i locket?

Jag vet inte hur jag ska få till det :/

Mirre395
2015-04-08, 20:56
#13

#12 Jag tror att jag häftade fast på något sätt men det finns även speciella U-formade spikar man kan använda sig av att sätta fast nätet med:)

Juliastrom
2015-04-10, 15:13
#14

Jag löste det med buntband och limpistol =)

Mirre395
2015-04-10, 16:08
#15

#14 Kanon;)

jossanElsa♥
2015-06-26, 09:30
#16

Puttar upp denna artikel 😀

Min blogg www.petsandmakeup.blogg.se kolla gärna in den 😉

RoxannaS
2016-01-25, 17:19
#17

Hehe man skulle behöva kolla igenom formuleringarna i den här artikeln. Under duna burar står t.ex detta: "det går bara att om hamstern kissar så lämnar det fläckar i plasten," 

Men annars är de en bra artikel 🙂

Fannyshamster
2016-09-15, 20:42
#18

Finns det en tråd om inredning

IF the way don't go right, go left

Cireea
2016-09-15, 23:52
#19

#18 Tryck på ordet Inredning så kommer du till en tråd om det. 🙂


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Upp till toppen