Annons:
Etiketterartikelburinredningtillbehör
Läst 18605 ggr
Honeymoon
2017-01-18, 23:07

Så bygger du en bur av Samlalådan

Det är många som använder IKEA:s Samlalåda 130 liter som bur till sin hamster. Samlalådan är ett bra val tycker jag, eftersom den är billig och lagom stor för en hamster. Lådan går bra att använda precis som den är, men det finns många möjligheter att bygga om och bygga ut den och det går att göra den till så mycket mer än bara en plastlåda. Jag tänkte här visa hur jag fixat min Samlalåda och ge tips om hur man kan fästa vattenflaskan och göra egna leksaker till hamstern.

Något som gör buren roligare och ger hamstern mer yta är att göra våningar i buren. Vi har gjort två stycken och det är viktigt att tänka på att ha ett överlapp om man gör flera våningar, så att den understa våningen sticker ut längre än den översta. Detta för att hamstern inte ska kunna ramla så långt och göra sig illa. Vi använde träskivor som vi sågade till rätt form för våningarna och överblivna lister för fästena. Fördelen med att använda en list är att den har en kant som gör att våningen ligger still och inte kan ramla ned. Det är också praktiskt vid städning av buren att ha löstagbara våningar. Fästena skruvades fast i lådans väggar och våningarna ligger löst ovanpå. Det klurigaste här är att få till rätt form på våningarna eftersom Samlalådan inte har raka väggar - så man måste mäta noga för att få det rätt!

Fästen till våningarna som skruvats fast i lådans vägg.

Det är viktigt att mäta noga för att få till rätt form på våningsplanen.

Vi gjorde också två hål för att kunna bygga ut buren med rör - min hamster älskar verkligen rören! Här är det viktigt att hålen är aningen större än rörets ytterdiameter, men samtidigt mindre än "stoppet" i änden av röret så att det hålls fast. Vi gjorde ett hål precis ovanför vardera våningen, så att det blev som en gång mellan våningarna utanför buren. För tillfället är utbyggnaden en plastlåda som fungerar som sandbad.

Se till att hålen har precis rätt storlek så hålls röret på plats.

En ramp med trappsteg i hamsterstorlek - superenkelt att göra själv!

Av lite små träbitar jag hittade gjorde vi även en liten ramp med trappsteg som kan knytas fast i våningen. Viktigt att tänka på när man bygger med trä är att sandpappra noga så att det inte blir en massa stickor.

Många hamstrar gillar att klättra och istället för att köpa klätterställningar kan man tillverka dem själv. Vi gjorde en repstege av rundstav som vi borrade små hål i och snöre. Det kan vara lite svårt att borra i rundstaven utan att den går sönder, men man får ha lite tålamod och räkna med att några bitar går sönder.

En repstege tillverkad av snöre och rundstav.

För att fästa vattenflaskan gjorde vi ett hål lagom stort för pipen och två små hål där vi stack in ståltråden som följde med flaskan när jag köpte den. Ståltråden böjde vi till så att den håller fast flaskan och enkelt kan fällas upp när man vill ta loss flaskan och byta vatten.

Endast vattenflaskans pip sticker in i buren.

Flaskan tas enkelt loss från buren för att byta vatten genom att lyfta på ståltrådsbygeln.

Vattenflaskan fästs på burens utsida med hjälp av ståltråd.

Gallret hålls på plats av de små nedsänkningarna i klossarna.

Fyra träklossar skruvas fast i lådans lock för att hålla fast gallret.

Lådan med lock.

Eftersom vi byggt våningar så högt upp i buren behövdes ett lock för att förhindra rymningar. För att släppa in ordentligt med luft i buren behövs ett nät eller galler av något slag. Jag köpte ett grillgaller på Clas Ohlsson, skar ut ett runt hål i locket och så använde vi träbitar som skruvades fast i locket för att "klämma fast" gallret. Jag tycker det blev snyggt med det runda gallret och dessutom går det att hänga upp hus och hängmattor där, vilket brukar vara uppskattat.

Såhär fint kan det bli när man inrett sin låda!

Nästan allt material vi använde var spillbitar som ändå skulle slängas och verktygen som behövdes lånade vi. Det enda som egentligen kostade något var grillgallret, lådan och rören (som köptes billigt begagnade). 

En nöjd invånare i Samlan.

Medarbetare på Guldhamster iFokus.

Annons:
Kex!
2017-01-19, 18:21
#1

så bra artikel!! bara en fråga! vad använde du för träskvir och lister till hyllorna och sprack det något i platsen när du skruvade in listerna?? :3 hade själv tänkt bygga en tillfällig Bur av en 65 liters som min hamster kan ha när han har t.ex hamstervakt :3

// Lova

Uppfödare Miryks Hamsteruppfödning

Honeymoon
2017-01-19, 20:30
#2

#1 Tack så mycket! Vi använde gamla lister och träskivor som låg liggande i förrådet bara. Jag tror det går bra med nästan vad som helst. :) Plasten sprack inte alls, men vi såg till att spara några centimeter av plasten när vi skulle skruva fast träklossarna på locket eftersom det kan spricka om man skruvar precis intill en kant. Lycka till med burbygget och visa gärna hur det blev sedan! :D

Medarbetare på Guldhamster iFokus.

Meja H
2017-02-24, 09:17
#3

Hej

Jag har tjatat på min mamma att få köpa en sån till min lilla guldhamsterbebis som jag fick igår :-)

Men hon säger nej och att hamstrar ska bo i burar istället

Kan jag göra något för att få henne att ändra sig?

Honeymoon
2017-02-24, 10:56
#4

#3 Enligt mig så är samlan bättre än de flesta burar som säljs och dessutom mycket billigare. Du kan kanske visa henne Svenska Hamsterföreningens hemsida de rekommenderar bra burar, bland annat Samla, eller någon uppfödares hemsida. Vad bor din hamster i för Bur nu?

Medarbetare på Guldhamster iFokus.

Meja H
2017-02-25, 11:36
#5

Han bor i en duna fun large just nu för att det var den största hamsterburen som vi hittade 🙂

Mojma
2018-03-04, 19:32
#6

Nu blir jag halshuggen, men det kan jag gå med på. Jag är nyfiken på hur denna kan rekommenderas till en djur Bur överhuvudtaget? Hur kan man anse att etr djur ska bo på en sån här liten yta. Tycker det är hemskt. Spelar ingen roll om någon nu kommer och säger "enligt jordbruksverket bla bla bla" efterdom deras riktlinjer är under all kritik. Hur som helst jag skulle aldrig med gott samvete hålla en hamster i sådana mått som denna "back" är. Tycker man på dessa sajter ska rekommendera o tipsa om stora burar med yta! Här ska det ju vara tips till såväl nybörjare som hamstervana. Trevligt skrivet dock i artikeln. /Tycker djur ska kunna röra sig bra 24/7 :)

Annons:
EmiCar
2018-03-04, 19:55
#7

#6 Buren är ca 78 * 43 cm, jag kan hålla med om att den inte är så jätte stor. 

Tycker dock att den funkar ok så länge man tar ut hamstern och låter den springa i en leka ett tag.

Min guldhamster uppfödning ---> https://deniqueshamstrar.weebly.com 🌺

 ❤️Medarbetare på Hamster ifokus 

UlrikaD
2018-03-05, 16:27
#8

#6 Med tanke på att folk köper minidunor till sina guldar för att det oftast är den billigaste buren. Eller små gallerburar. Är det då inte bättre att tipsa dom om samla lådan då som både är större och billigare? Alla lägger inte ca 1000kr för att köpa en maxiduna. Den som är 99cm lång är den enda som är bra tycker jag. Själv älskar jag öppna burar. Att man ser direkt vem som är vaken och vill komma upp. Annars gillar jag akvarium. Av samma orsak. Man har bättre insyn. Dessutom kan man få dom mycket större. Lite mer svårplacerat och bökigt men blir väldigt fint när man inreder:)

EmiCar
2018-03-05, 16:53
#9

#8 Så tänker jag också! :)

Min guldhamster uppfödning ---> https://deniqueshamstrar.weebly.com 🌺

 ❤️Medarbetare på Hamster ifokus 

[HoneyTorbjörn]
2018-03-18, 19:40
#10

En mycket bra artikel

Anki93
2018-09-24, 23:05
#11

Har du använt en hålborr för att göra hål för röret? Hur stor isåfall? 64 mm?

[MelliOO]
2018-10-13, 17:44
#12

Jättebra artikel! :)

Elmaa
2019-04-28, 16:34
#13

Jag vill putta upp tråden för att fråga hur man gör hål i locket för galler och hål på lådan för rör utan att det spricker?

Annons:
Cireea
2019-04-28, 18:22
#14

#13 I inlägget står det att artikelförfattaren skar ut ett hål för gallret. Vet folk som använder en lödpenna eller liknande för att få ut ett hål. 
Du kan använda samma metod för hål till rör.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Upp till toppen
Annons: