Burar,tillbehör & inredning

Storlek på rör

2017-05-02 17:07 #0 av: Etmopterus

Hej alla!

Troligen skaffar jag en guldhamster i höst och tills dess tänkte jag sysselsätta mig lite med att bygga en bur. Jag har dock inte haft hamster på länge så jag kommer nog behöva lite tips och idéer längs vägen. 

Just nu undrar jag hur stor diametern behöver vara på ett rör för att ett vuxen guldhamster ska kunna röra sig i det utan risk att fastna. Jag tänker bygga en bur med flera sektioner och vill kunna koppla ihop de på ett smidigt sätt.  Fungerar ferplast rör (6 cm breda) om jag får en storvuxen hamster? Eller finns det några andra rör som passar bättre, för när jag väl byggt kommer jag inte kunna ändra storleken på rören så lätt. Hur pass brant vinkel kan man ha på röret utan att det blir svårt för hamstern att ta sig fram eller att den glider neråt? 

Anmäl
2017-05-02 17:15 #1 av: Cireea

Bra frågor! Tummen upp
Det finns rör på exempelvis biltema och liknande som jag vet att folk använder, dom har en bredare diameter som gör att vuxna guldhamstrar inte fastnar. Får du en av de större slaget kan 6 cm blir för trångt. 

Man kan ha rätt brant så länge hamstern får fäste inuti röret. Finns det inga fästen så att säga får man ha en liten mindre lutning, typ 40-50 grader skulle nog fungera i alla lägen. Glad

Sajter: FilmGuldhamster, Hamster, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-05-02 20:09 #2 av: Honeymoon

Jag har en liten hamster och då är 6 cm inget problem, men som #1 säger kan det bli trångt om du får en riktigt stor hamster :) i ferplaströren kan de klättra även om det är helt vertikalt :)

Anmäl
2017-05-03 09:16 #3 av: Etmopterus

Tack för svar! Får tänka om lite kring rören då. Såg att ferplast har lite större rör också som är anpassade för iller/råtta egentligen (10,5 cm i diameter). Har någon erfarenhet av de? De lär väl inte vara för små för en hasmter, men ifall ventilationshålen är större kanske de kan fastna?

#1 är det vvs-rör då? Vill helst ha något transparent, får se om jag kan komma över något akrylrör, eller bygga något annat själv. 

Anmäl
2017-05-03 15:37 #4 av: Cireea

#3 Ja det kan nog vara vvs-rör, men om man är lite påhittig och letar på rätt ställen kan man säkert hitta bra transparenta rör också någonstans. Skrattar

Sajter: FilmGuldhamster, Hamster, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-05-03 20:36 #5 av: Meja H

Kommer huvudet igenom kommer ju resten också?

Anmäl
2017-05-04 20:13 #6 av: Lojs

Det man får vara försiktig med när det gäller rör är att hamstern gärna bygger bo i dem och det blir då en väldigt fuktig och inte alls bra miljö inne i dem om det är plaströr, men lutande rör borde den väl inte vilja bygga bo i. =)

#5 Nej, det finns en del exempel på hamstrar som fastnat med huvudet i olika hamsterhus/leksaker och man fått ta sönder grejen för att få ut hamstern. Tror däremot det funkar så med möss, men är osäker. 

"If someone ever says "-You don't need more aquariums."
Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life."
;)
Medis på akvariefisk.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.