Avel,Uppfödning,Genetik

Korsa svart- och cremebaserat

2017-01-02 16:13 #0 av: Honeymoon

Jag försöker läsa på om guldhamstergenetik och har läst på Svenska Hamsterföreningens hemsida att man inte ska para svart- och cremebaserade hamstrar med varandra. Ändå har jag sett uppfödare som gjort detta. (Vet dock inte om det är vanligt.) Så jag undrar varför man inte ska para svart och creme och varför vissa ändå gör det när det finns en rekommendation om att inte göra det.

Anmäl
2017-01-02 16:23 #1 av: Cireea

Anledningen till att man inte ska para svartbaserat med cremebaserat är främst för att inte "förstöra" färgerna. Det handlar alltså inte om att det skulle påverka hamsterns hälsa på något sätt utan det är att färgerna kan bli sämre, exempelvis sämre svärta på svarta hamstrar. Får idé

Om man som medlem/uppfödare i SHF vill para en cremebaserad med en svartbaserad kan man ansöka om dispens från den sittande styrelsen.Glad Har man en bra anledning till att korsa en svart med en creme brukar styrelsen godkänna parningen. Däremot bör man försöka undvika det så gott det går så de svartbaserade linjerna inte blir helt förstörda. Glad

Men, är man inte medlem/uppfödare inom SHF har man ingen skyldighet att följa deras regler och rekommendationer.

Sajter: FilmGuldhamster, Hamster, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-01-02 17:00 #2 av: Honeymoon

#1 Jag förstår självklart att det inte påverkar hamsterns hälsa ;) Jag har sett både privatpersoner och reggade uppfödare göra detta.

Följdfråga: gäller samma sak för alla färger inom färgkategorierna eller är det vissa cremefärger som går bättre att korsa med vissa svarta färger? Hoppas du förstår vad jag menar. :)

Anmäl
2017-01-02 17:04 #3 av: Cireea

#2 Självklart, ville bara vara tydlig med att det inte påverkar hälsan utifall någon som inte har lika bra koll snubblar in här i tråden senare. Glad Det händer ju att folk hittar trådar flera år efter det postats. 

Nej, det gäller samtliga färger inom cremebaserat och svartbaserat. Glad
Sen har vi det här med gult och creme också. Det är okej att avla med creme i gult men inte med gult i creme, det är just för att gult förstör creme-linjer medan creme nödvändigtvis inte behöver första en gul linje. Tummen uppMan bör därför ha bra koll på hur gult fungerar så man inte råkar avla in gult i cremebaserade linjer. 

Sajter: FilmGuldhamster, Hamster, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-01-02 17:10 #4 av: Honeymoon

#3 Okej, för jag hörde argumentet att vit och silverchoklad skulle gå bra att korsa, eftersom båda har silvergener (vilket jag tyckte lät konstigt).
Just det, det där med gult har jag hört lite mer om. :) det är lite knepigt med hamstrarnas genetik tycker jag

Anmäl
2017-01-02 17:13 #5 av: Cireea

#4 Mja, jag förstår tanken men vit är en cremebaserad färg då den inte enbart består av silver (då skulle det vara en homozygot silvergrå, alltså en silvergrå med dubbla silvergener = en vilttecknad). Glad

Gult är faktiskt ganska knepig så det kan vara bra om man inte hoppar på den genetiken det första man gör. Tummen upp Gentik är dock väldigt roligt och det finns så mycket att lära. 

Sajter: FilmGuldhamster, Hamster, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-01-02 17:20 #6 av: Honeymoon

#5 Skönt att få bekräftat att jag tänkt rätt ;)

Ja, visst är det kul! Är ju därför jag försöker lära mig! Har läst lite genetik i skolan, men var ju väldigt basic om man jämför med den här mer praktiska genetiken ;)

Anmäl
2017-01-02 18:32 #7 av: Cireea

#6 Är det fler genetikfrågor du vill diskutera så ställer jag gärna upp, tycker det är otroligt lärorikt och roligt att diskutera med andra. Glad

Sajter: FilmGuldhamster, Hamster, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-01-02 18:34 #8 av: Honeymoon

#7 Det kommer det garanterat vara, men jag har inget mer konkret som jag kan komma på just nu. Jättesnällt att du svarar på alla mina frågor, har redan lärt mig mycket om genetik av dig! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.