Avel,Uppfödning,Genetik

Hane över 1 år, parning?

2016-04-24 21:44 #0 av: Bellie

Eftersom att jag har tänkt starta en guldhamsteruppfödning till hösten/vintern så har jag lite frågor kring detta.

Min hane jag har nu köpte jag i december, han är nu snart 5 månader. Och han sitter i karantän, så jag kommer inte skaffa någon mer hamster förens i September. Men om jag skaffar en hona då bör jag vänta tills hon är 5-6 månader. Alltså Sep, Okt, Nov, Dec, Jan, Feb... Och då är Scar 1 år och 2 månader nästan 1 år och 3 månader. Men går det fortfarande att använda honom till avel? Om han fortfarande är pigg och mår bra kan han ju användas upp till 1 år. Spelar dom 2-3 månaderna någon roll eller bör jag införskaffa en ny hane då?

Anmäl
2016-04-24 22:26 #1 av: Cireea

En hane kan du använda så länge han är pigg och fräsch, sedan spelar det ingen roll om han är 1år eller 2år när du använder honom för avel. SkrattarSå du kan absolut ta en kull på honom när han är 1 år och 3 månader utan problem så länge han är pigg och frisk för det. 

Jag använde en av mina hanar när han var 1 år och 1 månad för hans första kull och nu är han parad igen med en annan hona vid en ålder på 1 år och 7 månader. Glad 

Det som kan hända är att hanen kan bli steril men med några försök kan man ändå lyckas få en kull om nu hanen är äldre. GladMen vid 1 år och 3 månader bör det gå utan problem. 

Sajter: FilmGuldhamster, Hamster, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2016-04-24 22:29 #2 av: Bellie

Vad skönt. Glad Tack för svaret!

Anmäl
2016-04-24 22:30 #3 av: Cireea

Inga problem! GladDet är bara roligt att du frågar och verkligen tänker till, funderar och diskuterar. Det ger mig, och säkert många andra,  ett seriöst intryck av dig som blivande uppfödare! 

Sajter: FilmGuldhamster, Hamster, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2016-05-03 19:17 #4 av: Amun-Ra

Jodå, det går hur bra som hälst. I mit tycke så tycker jag att hanar är som bäst vid den åldern. Man kan använda hanar i aveln länge, så länge hälsan är på topp, även om de är gammla. Honor är en annan femma dock. Första kullen senast vid 8 månader.. Dock använder jag inte honor i aveln mer vid 1 års ålder...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.