2017-03-02 23:11 #0 av: Majaa12

Hamstrar är väldigt bra på att sköta sin hygien och klarar det vanligtvis helt själva. Det med hjälp av ett sandbad (klicka på länken längst ner för att läsa mer om sandbad). Enda gången man ska bada sin hamster är om den inte klarar av att få bort det själv, eller om det är giftigt att få i sig. Hur och när man kan bada sin hamster kan du läsa om i denna artikel.

Om en hamster får något i pälsen eller blir smutsig klarar den oftast av att få bort det själv. Att bada en hamster i vatten är något man ska undvika så långt det går eftersom att det kan göra hamstern sjuk. Men om den skulle få något farligt eller riktigt kladdigt på sig måste man hjälpa till att ta bort det.

Om du måste bada din hamster, fyll upp t.ex en liten balja med ljummet vatten. Det behövs inte mycket vatten, hamstern måste kunna stå på botten. Använd händerna och skopa försiktigt upp vatten på hamsterns rygg. Se till så att den inte får vatten i ögon eller öron. Räcker det inte med vatten kan man försiktigt gnugga in ett milt schampo, ett för barn som har så lite lukt som möjligt. Se till att få bort allt och lämna inga schamporester i pälsen. 

När din hamster badat färdigt kan du torka försiktigt med en mjuk handduk. Efter det kan man ta hushållspapper och torka så att det blir riktigt torrt. Använd aldrig hårfön eller något annat för att torka pälsen. Förutom att det blir varmt är det väldigt obehagligt med något som blåser. Eftersom att pälsen fortfarande är lite fuktig när hamstern är torkad är det viktigt att det inte är för kallt i rummet där buren står eftersom att det fuktiga gör dom extra känsliga. 

Har hamstern fått något i en liten del av pälsen kan man använda en parfymfri våtservett och torka försiktigt med. Efter det är det bra att torka med hushållspapper för att få bort så mycket fukt som möjligt.

Bild: Public Domain via Pixabay