Annons:
Etiketterartikelkosthållning
Läst 5289 ggr
Cireea
9/11/16, 8:15 PM

Foder

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I den här artikeln hittar du information om hamsterns näringsbehov samt olika foder som man kan ge sin hamster.

Guldhamstrar är allätare. I det vilda äter de därför allt från rötter och fröer till mindre djur såsom grodor och ödlor. Hamstrar äter alltså lite "smått och gott" även om de främst livnäras sig på spannmål och växtdelar. 

En hamster kan alltså överleva på vegetabilier även i fångenskap om man är noga med att hamstern får i sig alla de viktiga aminosyrorna från deras vegetabiliska proteinet. För att variera kan man ge sin hamster  feta insekter såsom mjölmask, rå nötfärs eller andra animaliska proteiner. 

Man måste alltså inte ge en hamster animaliskt protein men då bör man också veta hur man ska ersätta det då ca 15-20% av hamsterns näringsbehov är protein. Har man rätt foder behöver man inte oroa sig utan kan ge lite tillskott genom Färskmat ett par gånger i veckan. Om man ger sin hamster Färskmat som är rik på protein regelbundet behöver inte proteinhalten vara lika hög i fodret. 

Basföda

Din hamsters basföda - torrfodret kan man kalla det - ska vara en fröblandning. Fröblandningen ska hamstern ha fri tillgång till. Din hamster ska kunna klara sig på enbart basfodret och därför är det väldigt viktigt att man ger ett bra foder som innehåller allt det hamstern behöver. Vissa blandar eget foder medan andra köper ett färdigt foder. För att kunna blanda eget måste man vara insatt i hamsterns näringsbehov och man måste var noga med vad man tillsätter i fodret, man ska också kunna räkna ut det slutliga näringsvärdet för att veta att fodret blir rätt.

Ungefärligt näringsbehov för en hamster, notera att siffrorna är ungefärliga:

15-20 % protein
4-6 % fett
65 % kolhydrater
8-10 % fibrer

Tänk på att hamsterns behov av exempelvis fett och protein kan variera under hela deras liv. En bebis eller gammal hamster behöver mer fett och protein än vanligt och då bör man kunna anpassa sig efter deras behov. Man behöver självklart inte byta fodret helt utan ge något extra utöver det foder man ger i vanliga fall.

Tips på bra fröblandningar:

Bunny Hamsterdröm BASIC 

Versele Laga Crispy Muesli

_________________________________________________________________________________

Bilden tillhör Cireea och får inte användas utan tillåtelse.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Annons:
Fannyshamster
9/11/16, 8:28 PM
#1

Bra inlägg

IF the way don't go right, go left

Rebelyell
9/13/16, 2:17 PM
#2

Oj vilken skillnad i pris det var på de två fröblandningar som tipsades om. Mina hamstrar får Crispy:)

Cireea
9/13/16, 3:56 PM
#3

#2 Ja, det är skillnad men då är också Bunny Hamsterdröm ett foder av bättre kvalité och som har bättre näringsinnehåll som passar hamsterns näringsbehov.

Men båda fodren går bra att ge till sin hamster. 🙂


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

3mma.
9/14/16, 7:30 AM
#4

Mycket bra artikel 🙂 

Jag ger själv Bunnys Hamsterdröm på fri tillgång och till middag blir det oftast lite barnmat och någon typ av frukt eller grönsak.
Någon gång i veckan kommer hon även få smaka på kattens blötmat(canagan, med naturlig taurin) då hon fick ett litet smakprov igår och upptäckte att det var det godaste hon någonsin har ätit 😃

/3mma.
Matte till Queens Maja

Upp till toppen
Annons: