Annons:
Etiketterartikelhälsa
Läst 7892 ggr
Cireea
1/7/16, 2:47 PM

Sjukdomar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns en rad olika sjukdomar som kan drabba din guldhamster. I den här artikeln får du grundläggande information om dessa.

Om du märker att din guldhamster är sjuk bör du kontakta veterinär omgående. Nedan hittar du information om de vanligaste sjukdomar och problem som kan uppstå hos en guldhamster. 

OBS! Huvudbilden har inget med sjukdomarna att göra.

Wet Tail

Stressrelaterad bakteriesjukdom där bakterierna i tarmen är i obalans. Uppkommer ofta i avvänjningsåldern, 3-6 veckor. Inkubationstiden är sju dagar.
Symptomen är kraftig vattning diarée som gör hela bakdelen upp på ryggen blöt, allmäntillståndet påverkas, blir slö, äter och dricker dåligt.
Smittar genom direktkontakt.

Ofta är sjukdomsförloppet snabbt, 2-3 dagar, men ibland under 24 timmar. Kan botas med antibiotika i långsamma fall kombinerat med värme och vätska.
Dör ofta inte av sjukdomen utan av vätskebrist. I USA kallas den djuraffärssjukan.
**Denna sjukdom drabbar endast guldhamstrar.
**
Papovaviruset
Denna sektion kommer uppdateras inom kort. Det har uppkommit ny information om Papova och därmed måste alla de gamla texterna uppdateras. Den viktigaste punkten är att man inte längre behöver känna någon oro för papova. Man kommit fram till att hamstersverige troligtvis aldrig blivit av med smittan och djuren har därför börjat bygga upp en resistens mot smittan, därav att sjukdomen dyker upp mer och mer sporadiskt.  Sjuka djur bör avlivas men friska djur från samma besättning behöver inte avlivas eller hållas i karantän.
Läs mer om Svenska Hamsterföreningens beslut gällande Papova. 

Denna sjukdom drabbar endast guldhamstrar.
Läs mer om Papova här. (länk borttagen tills vidare)

Diabetes
Drabbar framförallt dvärghamstrar, men även guldhamstrar. Symptomen är att de dricker och kissar mycket, avmagrar och har tendens till svullen mage. Behandlas genom att minimera stress och specialdiet som innehåller lite socker och fett.
Klicka här för att läsa mer om diabetes.

Hårsäckskvalster
Många djur bär på dom, men det visar sig bara om immunförsvaret försämras. Symptom är att de tappar päls på bakdelen och ofta ingen eller liten hudirritation. Hamstern har oftast inget obehag av det. Kan behandlas med Ivomec, men är det återkommande efter behandling så är det en kronisk sjukdom eller genetisk defekt som påverkar immunförsvaret.

Luftvägsinfektion
Kan snabbt utvecklas till lunginflammation. Symptomen är tung/häftig, rosslig andning, ovilja att äta och dricka, hängig, rinnande nos och ögon, avmagring och svårt att hålla kroppstemperaturen uppe. Vid misstanke om början till lunginflammation ska det behandlas med antibiotika, värme och vätska.

Ohyra
Beroende på vilken sorts ohyra det är så behandlas det olika. Utvärtes ohyra, dvs. den syns i pälsen eller på huden, t ex löss och loppor, behandlas med Dermocan bad alt något starkare från veterinär. Ohyra i huden, t ex hudkvalster eller ringorm, behandlas med Ivomec injektioner (ges av veterinär) eller salva som smörjs på området.

OBS! Ringorm är mycket smittsamt och smittar även människor. Symptom på ringorm är kala symetriska fläckar, inte att förväxlas med doftkörtlarna hos guldhamstern.

Tumörer
Elakartade tumörer hos hamstrar är inte så vanligt och de sitter oftast inne i kroppen och upptäcks därför sällan. Ofarliga tumörer och cystor är desto vanligare. De sitter ofta under huden; är de vätskefyllda kan de tömmas, annars krävs en operation.

Livmoderinflammation
Enbart honor kan drabbas av livmoderinflammation och symptomen och chansen att kunna bota hamstern beror på vilket stadie sjukdomen är i vid upptäckt. Några symptom kan vara ökad törst, svullen mage, slöhet, äter dåligt och har bruna/brunröda flytningar. Vid mildare fall finns chans att bota hamstern med antibiotika. Annars krävs operation.

Njur-/leverfel
Relativt vanligt hos hamstrar, ofta lever de ett fullgott liv utan att visa några större symptom eller besvär av det. Symptom är att de dricker mycket, kissar lite eller normalt, avmagring över ryggen och i ansiktet, vid leverfel får de ofta svullen buk då de samlar på sig vatten och vid njurfel kan huden bli torr alt att de tappar päls.
Det finns inget botemedel.

Hjärtfel/Blodpropp/Stroke
Drabbar framförallt äldre hamstrar och de med medfödda fel. Symptom är beroende av var proppen uppstår, men ofta påverkas syn, hörsel, luktsinne och balans och de kan även bli förlamade. Vid små anfall kan värme och cortison given av veterinär minska effekten av anfallet. Det finns inget botemedel. 

Svansdefekt (svansknyck, och/eller snedhet) 
Djur baserade av genen dgdg (mörkgrå) är de som är mest disponibla för en genetisk svansdefekt, kinked tail. Djuren kan födas med svansdefekter och de kan även utveckla svansdefekter med åldern. Numera kan man även hitta svansdefekter inom alla färger och många gånger kan det vara svårt att veta om en svansdefekt, endast är uppkommen pga. skada eller rentav är en genetisk defekt.

Av denna anledning så skall alla djur med bevisbar skada/defekt (oavsett utseende) för säkerhetsskull inte avlas vidare på.

Djur med någon form av svansdefekt, även bubbla, som uppmärksammas i samband med ex bedömning på utställning, skrivs in på en lista som finns hos registratorn. De med svansknyck och snedhet blir alltså belagda med avelsförbud i linje med jordbruksverkets regler och får sin defekt inskriven i stamboken.

**Förkylning
**En hamster kan liksom människan dra på sig en förkylning. De är extra känsliga för drag och man bör därför se till att buren står dragfritt och i en jämn och lagom temperatur. Optimal temperatur för en hamster är cirka 18-21°C. Liksom för oss människor kan symptomen vara hosta, aptitlöshet,  nysningar, rinniga ögon, trötthet och vid allvarligare fall andningssvårigheter. Förkylning kan leda till lunginflammation och det är därför viktigt att man håller koll på en hamster med förkylning. Blir den värre, så måste man ta sig till veterinär. En vanlig förkylning ska annars gå över av sig själv på ett par dagar, så länge man låter hamstern stå i ett dragfritt område i en konstant och lagom varm temperatur. Den bör också få vara ifred och vila så mycket det bara går. Vi människor kan smitta hamstrarna när vi själva är förkylda eller har ont i halsen, så i dessa lägen bör man inte gosa med hamstern eller hantera den allt för mycket. Med nytvättade händer ska det gå bra att hålla i den, om man måste, så länge man inte hostar eller nyser mot den.

All text ovan är lånad från Svenska Hamsterföreningens hemsida med tillåtelse.

**Svällmage
**Svällmage är något som kan drabba bebisar när de är från några dagar till ca 10 dagar gamla. Magen på dem sväller upp och ser ut att vara fylld med luft och vätska. Vanligtvis så dör de drabbade bebisarna, dessutom snabbt, ofta inom ett dygn. För det mesta så drabbas flera av ungarna i kullen. 

Orsaken till svällmage är okänd, det kan vara ärftligt, eller så kan det orsakas av en bakterie eller ett virus. Det har varit tal om att det ska ha kunnat bero på att man gett småbebisar havregryn som svällt i magen, och visst kan havregryn göra det, men det blir inte samma effekt som när det är svällmage. Oavsett anledning så ska man inte avla mer på en hona som haft svällmage i sin kull, eller avla på de överlevande bebisarna i kullen. 

Texten om svällmage är skriven av Louise Eriksson och är lånad med tillåtelse.

Förstoppning

Hamstern får hård och svullen buk. Man kan ofta hitta avföring intorkad vid bakdelen och hamstern bajsar lite eller inget alls. Hamstern blir slö och orkeslös. Misstänker man förstoppning kan man ge paraffinolja som finns receptfritt på Apoteket, fungerar inte det bör man uppsöka veterinär.

Orsaken till förstoppning kan vara mycket men det kan handla om mask eller någon parasit, exempelvis bandmask eller rundmask. Det kan även handla om övermatning där hamstern äter mycket men får lite motion och blir överviktig.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Annons:
Upp till toppen
Annons: