2015-11-29 17:38 #0 av: Whippet

Hur bra är det inte med en artikel om vad man kan/ska inreda sin bur med? Det kommer ju nytt folk hela tiden som är relativt okunniga. Jag har läst många inlägg nu om burar och inredning, så tänkte att det kunde varit bra med artikel till er som är lite osäkra!

Det första är ju såklart en stor och rymlig bur, minsta lagliga mått för guldhamstrar ligger på 0,12 m2. Nu är det ju en väldigt liten bur storlek och som alltid ju större desto bättre!

Det finns ju ett urval av olika hamsterburar tex ikeas största SAMLA låda eller varför inte ikeas detolf, duna burar är några exempel. På youtube visas det hur man steg från steg gör för att fixa till burarna. Här på sajten finns det även en artikel som tar upp just valet av bur.

Sedan har vi de''populära'' gallerburarna också, som oftast har högt i tak vilket en en hamster absolut inte ska ha. Hamstrar är marklevande djur och klättrar inte i det vilda. Om hamstern klättrar och trillar ner kan den bli allvarligt skadad. Sedan har ju som flesta hamstrarna i gallerbur en tendens att få ett beteende som kallas gallerbitande, vilket sliter på tänderna och hamsterns nos kan bli sårig och röd.

Du behöver även ett bra bottenmaterial tex kutterspån, pappers pellets (ToaLätt) hampa strö, carefresh eller alspån är några exempel. 

Du behöver ett hjul till din hamster så att den bla håller sin vikt. Det finns en hel del att välja på, vissa är bättre och vissa är sämre.

Rekommenderar absolut inte de ''järn-hjul'' som säljs med långa mellanrum mellan stegen.  Hjulet till en guldhamster ska enligt lag vara 18 cm. Dock är rekommendationerna 20 cm, du skall absolut inte se en böjd eller krökt rygg när din hamster springer i hjulet, det kan leda till framtida rygg besvär. 

Ett hus måste ju självklart hamstern också ha! Använd helst inte plasthjul då de ofta blir instängt och alldeles för varmt i de husen. Använde hellre kartong, trä eller keramik. Du kan ta en skokartong eller varför inte en mjölkartong (Noga tvättad) Och klippa ett lagom stort hål i den så att din hamster kommer in. 

Eller om du är händig kan du ta och bygga ett fint trähus till din lille vän. Hur du utformar husen är helt frivilligt. Storleken på ett hus till en guldhamster ligger på 15x15x10 (Längden x Bredden x Höjden) 

Matskål och mat är också nödvändigt, du kan egentligen använda dig av vilken skål som helst, det spelar inte så jätte stor roll. Men de flesta hamstrar gillar att kunna sitta i matskålen medans dom äter. :) Hamstermaten kan du blanda själv, eller köpa. 

Du kan behöva en till skål, för hamstrar allätare. Dem äten inte bara hamstermat, utan även så kallad färskmat, frukt, grönsaker kött mm. Om jag inte minns helt fel så finns det en artikel om vad en hamster kan och inte kan äta. 

Du behöver en vattenflaska eller vattenskål. Glöm inte att byta ut vattnet varje dag med nytt vatten även om där är vatten kvar! 

Sandbad är att föredra också eftersom att hamstern tvättar sig i det, finns att köpa i djuraffärer tex chinchilla sand. självklart behöver du något att sätta sanden i också, du kan ta en plast låda (OBS inga vassa kanter!) Eller en liten kruka. Eller varför inte ta en bendybridge sätta den på sidan mot ett hörn av buren, och fyll på med sand. Ett gigantiskt sand bad men det tycker dom flesta hamstrarna är super skoj :) 

Lite leksaker är alltid roligt för att din hamster inte skall bli uttråkad. Några toarullar med lite toa papper kvarlämnat på, ett pringlesrör (Som du kan klä in i presentpapper.) En kruka, lite grenar (dock inte grenar från barrträd) rekommenderar även att ha lite stenar (Som är tillräckligt tunga för att inte din hamster ska kunna putta bort dom) För att slipa ner hamsterns klor så dom inte blir för långa.

Hoppas ni blivit lite klokare nu på vad en hamster ska ha i sin bur :)