bur,inredning,tillbehör

MILJÖBERIKNING

2014-11-08 21:17 #0 av: Nallebus

Kanske har du flera gånger tänkt på att du vill ge din hamster ett "naturligare" hem med fler saker att pyssla med? Men det slutar ofta med idé brist och att du faktiskt inte riktigt vet vad din hamster kommer att uppskatta eller inte? Den här artikeln kommer handla om miljöberikning, vad det är, varför vi gör det och vad det är bra för samt lite tips på enkla, men ändå väldigt stimulerande miljöberikningar.

Miljöberikning?

Miljöberikning handlar om att ge ett djur möjlighet till att utföra sina naturliga beteenden. Vad som kännetecknar ett naturligt beteende är att djuret föds med det, det går inte att "avla bort"  och djuret har ett väldigt starkt behov av att utföra detta beteende.

Miljöberikning använder vi oss av när vi har djur i fångenskap. Miljöberikning kan ske på flera olika sätt t.ex. via inredning, foder och aktiviteter. Vad man dock bör komma ihåg är att en specifik miljöberikning inte kommer fungera på alla arter. Att ge en hund ett grävtorn skulle inte bidra med så mycket, men om du gav det till en hamster så skulle vi troligen ha en överlycklig hamster. 

Att inte ge ett djur möjligheten att utföra ett naturligt beteende kan leda till att de utvecklar så kallade stereotypa beteenden t.ex. gallerbitande. Ett djur som inte får utföra sina naturliga beteenden blir ofta stressade och kan då få stressrelaterade sjukdomar. Tittar vi t.ex. på hållningen av många slaktgrisar så kan vi se flera tecken på detta. 

Miljöberikat terrarium

Hur ska jag miljöberika?

För att ta reda på hur du ska miljöberika åt din hamster så måste du först ta reda på hur hamsterns liv i det vilda ser ut. Hur ser omgivningen ut? Hur lever de? Hur får de tag i föda? När vi tagit reda på fakta om det och ev. andra intressanta saker, så kan vi börja klura ut vad för naturliga beteenden en hamster har. 

Hamstrar spenderar ju t.ex. stor del av sin vakna tid åt att leta och samla in föda och vi kan då ganska enkelt dra slutsatsen att födosök är viktigt för hamstern, då den sen födseln har inprogrammerat i hjärnan att den ska samla föda. Vi kan också ganska enkelt förstå att det är viktigt för hamstern att få möjlighet att gräva eftersom att de i det vilda har sina bon under marken.  

Du ska alltså så gott du kan få hamsterns bur att efterlikna miljön som den härstammar ifrån. 

Tips på miljöberikningar
Upptäcker världen utanför buren!

  • Mycket underlag- Detta ger hamstern möjlighet till att gräva och bygga egna bon och tunnlar. Tänk på att använda ett underlag som går bra att gräva i och inte bara faller ihop. Spån brukar fungera ganska bra.
  • Gömma maten- Detta kan man göra på flera olika sätt. Det enklaste är att bara strö ut maten i buren, men för att göra det en aning mer intressant så kan man se till att gömma maten under t.ex. spånet. Man kan också prova att göra små paket av papper som man lägger maten i. 
  • Mycket bomaterial- Ge hamstern toapapper och låt den bädda själv. Istället för att ge rivet toapapper så kan man ge en hel remsa så att hamstern blir tvungen att själv riva pappret i mindre bitar för att kunna få med sig det.
  • Gömställen- Leta reda på saker som hamstern kan gömma sig i eller bakom. En vanlig toarulle fungerar utmärkt.
  • Inga raka vägar-  Lägg gärna in många saker så att hamstern inte bara behöver gå rakt fram när den ska någonstans. Kanske saker som den måste klättra över och gå runt för att komma fram. Miljön blir då mer intressant för hamstern samt att den måste tänka på hur den ska gå för att komma dit den vill.

Saker att klättra på t.ex. klätterställningar för gnagare är inget en hamster behöver. Med det vill jag absolut inte säga att hamstern inte kommer uppskatta en klätterställning för det kommer den troligen att göra. Vad jag vill säga är att en hamster lever mestadels på och under marken och en klätterställning är inget en hamster skulle sakna om den inte hade det. Så när du ska miljöberika så fokusera helst på punkterna ovanför, men ställ gärna in något att klättra på om du har plats över!

------------------

Jag hoppas att denna artikel har fått er att vilja miljöberika åt era hamstrar eller att den har gett er inspiration till hur ni kan miljöberika. Jag har bara gett er några enkla tips på miljöberikningar, men de går att utveckla nästan hur mycket som helst. När det kommer till miljöberikning så är det bara er fantasi som sätter gränser och att miljöberika faktiskt kan vara väldigt enkelt!


Berätta gärna vad du tyckte om artikeln och om ni lärde er något nytt. Skriv gärna också hur ni har miljöberikat åt era hamstrar och om det verkar uppskatta det. 

Anmäl
2014-11-08 21:33 #1 av: [MikaelaR]

Vilken bra artikel! kul att läsa, ska testa att miljöberika åt min guldis någon gång :)

Anmäl
2014-11-08 22:12 #2 av: Nallebus

Kul att du tyckte om den! Skrattar

Du får berätta sen om hur det gick med din miljöberikning! Tummen upp

Anmäl
2014-11-08 22:50 #3 av: Majaa12

Jättebra artikel!Tummen upp

Mvh Maja  

Medarbetare på Guldhamster iFokus 

  

Anmäl
2014-11-09 13:57 #4 av: Shalin

Väldigt bra artikel Tummen upp Jag kan knappt bärga mig tills jag kan skaffa hamster!

Anmäl
2014-11-09 14:31 #5 av: [MikaelaR]

#4 Vad för hamster vill du ha?

Anmäl
2014-11-09 14:51 #6 av: Shalin

#5 En guldhamster Kär Jag försöker för närvarande att göra mig av med ormen vi har här hemma. En kungspyton som är en smula aggressiv t.om. Jag är den som tagit hand om honom i fyra år, trots att jag inte är särskilt intresserad av ormar. Ormen bor i mitt terrarium som jag fick av pojkvännen där jag hade mina ödlor innan. Pojkvännen är inte heller särskilt intresserad av ormen och sa först att jag måste ha körkort innan (som en motivationsgrej) Men nu verkar han ha ändrat sig då han själv sett att jag tjatat och tjatat om att vi ska övningsköra. Nu säger han bara att vi måste bli av med ormen först.

Men jag är rätt frustrerad för jag försökte lägga ut en annons i veckan på blocket. Det fungerade inte för jag måste tydligen ha tillstånd att sälja ormen och ha ett särskilt nummer då från jordbruksverket. Tydligen har dom en hel del att stå i då jag fick ett mejl på fredag morgon om att dom mottagit mitt mejl och ska återkomma så snart som dom kan. 

Så fort ormen är borta flyger allt ut ur terrariet på stört kan jag ju säga så att jag kan planera inför hamstern! Jag hoppas jag får det där numret så snart som möjligt och att någon vill ha ormen som jag faktiskt ska skänka bort. Jag förstår faktiskt inte varför jag måste ha tillstånd för just den ormen då den inte är hotad, giftig eller på något sätt farlig. Jag frågade även om det så får se vad dom svarar.

Oj så långt inlägget blev hehe Skrattar

Anmäl
2014-11-09 15:01 #7 av: [MikaelaR]

#6 Hoppas det löser sig, gör inget att inlägget blev långt det är ju intressant att läsa om! vad för färg på guldhamstern har du tänkt dig, kön? långhår/korthår? Från uppfödare eller djuraffär? :)

Anmäl
2014-11-09 15:07 #8 av: Shalin

#7 Så bra då hehe Skrattar

Ja du ingen aning om vad för färg jag vill ha. Men choklad hade ju inte varit fel. Jag vill helst ha en hane korthårig Glad Jag vill definitivt ha ifrån uppfödare. Men det finns det ju en del här i skåne har jag för mig. Det gör faktiskt inget ifall jag behöver åka en bit också. Jag har som sagt inget körkort, men finns ju tåg och bussar Glad

Anmäl
2014-11-09 15:14 #9 av: [MikaelaR]

#8 Det finns också folk som levererar min guldhamster är från Dalarna och jag hämtade den i stockholm.

Anmäl
2014-11-09 18:58 #10 av: Shalin

#9 Ja så kan man naturligtvis också göra Glad Så jag tänker definitivt kolla runt hos alla möjliga uppfödare Glad

Anmäl
2014-11-14 23:21 #11 av: GHH

Jätte intressant artikel, ska testa att sprida ut och gömma fodret ikväll och se vad lillkillen här hemma tycker om det :)

Anmäl
2014-11-14 23:35 #12 av: annlen68

Mycket bra artikel :)

Anmäl
2014-11-15 10:02 #13 av: Nallebus

Tycker att det är så himla kul att artikeln verkligen verkar uppskattas! Har tänkt försöka få ihop en ny intressant artikel inom kort! SkrattarTummen upp

Anmäl
2014-11-15 17:14 #14 av: AnnaCDSG

Jättebra artikel! LerAnmäl
2015-01-15 19:13 #15 av: Elsais

Jättebra artikel!👍 jag ska testa att gömma mat och godis nu. Han är ett väldigt matvrak så det går nog bra😊

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.