allmänt

Vad ska man tänka på innan man köper guldhamster?

2014-10-18 00:57 #0 av: [MikaelaR]

Mina tankar om vad du ska tänka på innan du köper dig en guldhamster.

Vill du köpa en guldhamster? då kanske du tänker att det är väldigt enkelt och lättskött djur men det är mer att tänka på än vad man kan tro. Minsta tillåtna yta för en guldhamster är 0,12 m² men för att en hamster ska må bra så ska det helst vara större än såhär! det är också lag på att man ska ha minst ett hus i buren och det ska minst vara 15x15x10cm kom ihåg att använda hus i material av trä eller gör ett eget hus utav en mjölkkartong eller liknande plast/glas/keramik hus ger dålig ventilation och "andas inte" alla gnagararter ska ha burar där botten är täckt med strömedel, kom ihåg att strömedlet ej ska damma. hamstrar vill gärna ha mycket att gräva i och minst 5 cm strö gärna mycket mer än så i det vilda gräver dem gångar och mår bra av att utöva naturliga beteenden. Du får gärna ha ett hamsterhjul i buren kom ihåg att skaffa ett hjul som minst är 20 cm i diameter så hamstern får så rak hållning som möjligt skaffa heller inte ett metallhjul med öppna springor utan hellre ett plasthjul/trähjul så minskar man risken att hamstern skadar sig avsevärt. Hamstern vill ha bomaterial i sitt hus använd vanligt toapapper/hushållspapper inget hamstervadd! eller bomull hamstern kan sno in sig i dessa och fastna så att blodcirkulationen stryps i benen, fötterna eller tårna. Ge helst inte hö heller eftersom det kan skada deras kindpåsar. 

Vad ska hamstern äta? antagligen så blandar du ditt egen fröblandning eller så köper du en färdig från djuraffären testa dig fram vad som passar din hamster bäst kom ihåg att hamstrar ska få tillgång till färskfoder och någon form av protein, färskfoder kan vara olika typer av grönsaker och protein kan till exempel komma från barnmat med kött eller torrfoderkulor för hundar kolla bara att salt och lök ej ingår så funkar det fint. Stenfrukter bör dom inte äta, te.x avokado, körsbär m.fl. Inte heller citrusfrukter, te.x citron, apelsin m.fl. Hamstrar ska ha fri tillgång till sin fröblandning/foder.

 När du inreder buren kom ihåg att gärna ha ett sandbad hamstern kissar gärna där och rengör sig! du kan ha 1 eller 2 sandbad i buren, för att hamsterns tänder inte ska bli för långa kan du lägga in grenar eller annat trämaterial i buren det går också bra med hundkex eller knäckebröd osv. Man klipper inte hamstrars klor i vanliga fall utan dem ska slipa sig själv man kan sätta in en sten i buren för att försöka hjälpa hamstern att kunna slipa ner dem om dem känns långa.

Anmäl
2014-11-01 23:07 #1 av: LillyAmanda

Jag undrar en grej. Måste man ha underlag på hyllplanen. Det står att bottnen måste vara täckt med bottenmaterial. Måste då hyllplanen vara de? Jag har en duna. :)

Anmäl
2014-11-01 23:19 #2 av: [MikaelaR]

#1 oj det har jag inte ens tänkt på :) jag tror att så länge du har underlag på botten så spelar nog inte hyllplanen någon roll, du menar hyllplan typ som en miniduna kan ha? det är nog svårt att ha kvar spån på hyllplanen ens det skulle nog glida bort mycket därifrån.

Anmäl
2014-11-01 23:36 #3 av: [Nampheet]

Bra inlägg!

Anmäl
2014-11-02 10:51 #4 av: LillyAmanda

#2 Aa, jag tänker på såna hyllplan. Jag har hyllplan till mina utan underlag (Jag har självklart material på burbottnen.) Så började jag tänka på det. :)

Anmäl
2014-11-02 15:30 #5 av: Alexanderkillen

Min Hamster äter: Vital Menu, Banan cookies for Hamsters , frön och Frukt som t.ex Vindruvor, Äpple, Banan.

Anmäl
2014-11-03 22:55 #6 av: [MikaelaR]

tack #3

Anmäl
2014-11-04 22:00 #7 av: kiku_molly

#5 Hamstrar ska väl inte ha så mycket frukt??? Eller du kanske ger i små mängder?

Anmäl
2014-11-15 22:23 #8 av: Rebornbabyn

Tror ni att hamstrar kan äta detta?
http://www.semperbarnmat.se/produkter/6-manader/djungel-smoothie-apple-och-ananas
http://www.semperbarnmat.se/produkter/6-manader/eco-fruktbagare-apple-och-mango
http://www.semperbarnmat.se/produkter/6-manader/atklar-grot-med-paron-och-aprikos

Älskar mina djur Hanna, Cocos och Pärlan.
Anmäl
2014-11-15 22:28 #9 av: Majaa12

#8 Jag tror inte att det är så bra då första innehåller ananas, det är ju ganska syrlig smak, har läst att dom kan få blåsor i munnen av det. Dem två andra innehåller stenfrukter och det är inte heller så bra att äta ;)
Tror att den här går bra annars http://www.semperbarnmat.se/produkter/6-manader/fruktsmoothie-apple-och-banan :)

Förlåt för OT nu TS ;)

Mvh Maja  

Medarbetare på Guldhamster iFokus 

  

Anmäl
2014-11-15 22:40 #10 av: Rebornbabyn

#9 Tack för svaret :)
Men denna då? http://www.hippbarnmat.se/index.php?id=23&cat=3&item=31
Eller denna? http://www.hippbarnmat.se/index.php?id=23&cat=3&item=28

Älskar mina djur Hanna, Cocos och Pärlan.
Anmäl
2014-11-15 22:43 #11 av: Majaa12

#10 Ja, dom går bra att ge! ;)

Mvh Maja  

Medarbetare på Guldhamster iFokus 

  

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.