Annons:
Etiketterartikelaveluppfödninggenetik
Läst 5193 ggr
Cireea
2016-02-06 20:59

Färgkategorier

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns fem olika färgkategorier hos guldhamstrar och det kan vara bra att hålla isär dessa, allra helst om man är sugen på att använda sina hamstrar i avel.

Den här artikeln är inte någon direkt fördjupning om vilka färger som passar ihop utan detta är en snabbguide kring de olika färgkategorier som finns. 

Är man sedan nyfiken på de olika färger som tillhör de olika kategorierna kan man klicka på det understrukna namnet för att komma vidare till en artikel som visar de olika färgerna. Samtliga kategorier förutom kategori 5 har egna artiklar. 

Kategori 1: Vilttecknat (har varken aa eller ee i sin genuppsättning). I den här kategorin finner du färger såsom normalfärgad, rost och silvergrå. Denna kategori kan paras med alla andra kategorier. 

Kategori 2: Svartbaserat (har aa i sin genuppsättning). I den här kategorin finner du färger såsom svart, dove och choklad. Denna kategori kan du para med kategori 1, 2, 4 och 5.

Kategori 3: Cremebaserat (har ee i sin genuppsättning). I den här kategorin finner du färger såsom creme, koppar, sobel och offwhite. Denna kategori kan du para med kategori 1, 3 och 5.

Kategori 4: Gulbaserat/Skp (har Toto, ToY eller ToTo i sin genuppsättning). I den här kategorin finner du färger såsom gul, black yellow och chocolate yellow. Denna kategori kan du para med kategori 1, 2, 4 och 5.

Viktigt att tänka på när det kommer till kategori 4 är att även sköldpadd ingår i den kategorin, oavsett vilken färg hamstern har. Sköldpadd är könsbundet och finns endast på honor. Sköldpadd uppstår när en hona ärver en enkel upplaga av genen Toto. Om en hona får dubbel upplaga (ToTo) blir honan istället gul. En gul hona kan inte vara sköldpadd. 
I extremt sällsynta fall kan även en hane bli sköldpadd men är då steril. 

Kategori 5: Mörkgrå/letalgrå (har dgdg eller Lglg i sin genuppsättning). I den här kategorin finner du färger såsom Beige, ivory och lilac.
De färger inom kategori 5 som inte innehåller gult får paras med alla andra kategorier. De färger som däremot innehåller gult får inte paras med kategori 3.

Huvudbilden får ej användas utan tillåtelse


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Annons:
Besthamster
2016-02-07 14:09
#1

Väldigt bra!^^

91Marran
2016-05-26 14:16
#2

Väldigt bra förklarat :-)

Mvh
Mig

Cireea
2016-05-27 10:47
#3

#1 #2 Tack, texten är inspirerad av SHF's hemsida 🙂Tänkte att det kunde vara bra med en artikel även här på Guldhamster iFokus.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Roonja
2016-05-31 13:10
#4

En hane kan också vara skp men är då sterila. :)

Cireea
2016-05-31 13:24
#5

#4 Vilket är extremt ovanligt.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Roonja
2016-05-31 13:30
Annons:
Upp till toppen
Annons: